Category Archives: Tips

Kerstballen haken

Nee, het is geen grapje, ik heb echt kerstballen gehaakt (H)

Na het haken van de kop van ‘Rudolf’ dacht ik dat dat wel een leuk idee zou zijn. Heb het patroon aangepast en dit is het (voorlopige) resultaat:

kerstballen

(Klik op foto voor groter formaat)

Het aangepaste Kerstbalpatroon vind je hier.

En hoe je een ‘magische ring’ moet haken vind je op de website van Aagje Doeken.

Trompke tips en truukjes – 02 Stempels van Bouncing Putty

iPad hoes

Men neme een toilettas (Action € 2,--)

Men neme een toilettas (Action € 2,--)

Sloop het geheel

Sloop het geheel

Naai alles weer inelkaar maar dan anders...

Naai alles weer inelkaar maar dan anders...

Et voila.... een iPad hoes.

Et voila.... een iPad hoes.

Met een extra zakje voor de lader. Binnen in de ex-toilettas zitten ook nog vakjes voor het oortelefoontje en een schoonmaakdoekje.

De sluitingen zijn van klittenband. Voordat je alles weer inelkaar zet kun je de stof eventueel opleuken met van alles. Ik heb het simpel gehouden met alleen een hanger. Maar dat kan nog veranderen…

Verf maken van zand uit de Provence

2010-09-12-15-26-20_8002010-09-12-16-50-53_8002010-09-12-12-23-47_8002010-09-13-14-44-49_800

Tijdens onze vakantie in september hebben we o.a. de omgeving van Rustrel en Rousillon (Provence, Frankrijk) bekeken en beroofd van enkele zakjes met oker-zand. We hebben veel gewandeld door deze wonderlijke en mysterieuze wereld van de okergroeven waar bizarre vormen van geel/paars/wit/rood gekleurde aarde als versteende trollen staan. Prachtig. Ik wist van tevoren dat ik zand mee wilde nemen en een aantal in mijn zak gepropte plastic zakjes waren snel gevuld. Thuis gekomen ben ik gaan experimenteren met het maken van verf van deze buit.

Hoe?

Er zijn verschillende manieren. De simpelste is een beetje water en gekleurd zand mengen en je kunt al verven. De hoeveelheid en grofheid van het zand in het water bepaald de structuur. Dat kun je gewoon proberen.

Ik heb het zand in een plastic bekertje (ongeveer half vol) gedaan en er water bij gedaan. Na goed roeren heb ik het water in een glas (door een zeefje) gegoten en zoveel mogelijk zand in het plastic bekertje laten zitten. Het water heb ik vervolgens een paar maal overgegoten in verschillende glazen om zoveel mogelijk het grofste zand te scheiden van het gekleurde water. Het achtergebleven (fijne poeder)zand met water kun je bewaren en je kunt daar ook mee verven. Je kunt opnieuw deze procedure volgen door simpel wat zand toe te voegen in het plastic bekertje.

2010-09-20 11.00.14_8002010-09-20 11.56.25_800

2010-09-20 11.57.03_800

Het laatste, dus fijnste afgietsel laat ik dan staan in een hoog glas en na een poosje zakt de zandpap naar de bodem en kun je het overtollige bovendrijvende water met een sponsje eruit halen.

Wat overblijft is al verf, maar wel dun. Je kunt wat van deze drab mengen met stijfsel, gelmedium of op laten drogen zodat je een soort van pigmentpoeder krijgt wat je later ook kunt mengen met gel, stijfsel, water of wat dan ook.

2010-09-20 12.03.25_8002010-09-20 12.14.03_800Wat ik ook heb gedaan is verf koken. Je doet de overgebleven fijne drab (met een beetje water) in een steelpannetje. Als bindmiddel heb ik maizena en bloem geprobeerd wat beide wel wil lukken. Maizena wordt een beetje blubberig wat niet echt lekker smeert, dus mijn voorkeur gaat uit naar bloem. Ook heb ik er scheutje lijnolie (andere olie wil ook wel denk ik) bij gedaan voor de smeerbaarheid. Hoeveelheden heb ik gegokt. Op een halve liter drab, plm. 15-20 gram meel en 1 scheutje lijolie (eetlepel). Misschien zijn andere verhoudingen beter, dat weet ik (nog) niet. Het goedje heb ik in laten koken tot een glad papje van dunne-vla-dikte. Wanneer de massa afkoeld wordt het dikker. De afgekoelde verf heb ik in potjes gedaan. Eventueel (wanneer het is gaan klonteren) kun je nogmaals de pap door een zeefje doen tijdens het vullen.

Ik heb nu 2 (jam)potjes met verf. Gele en rode oker. Heb ook nog paars. Maar volgens mij kun je met stoepkrijt ook wel leuke pastelkleurtjes verf maken.

Tja, en nu moet ik het ook gaan gebruiken hè? Al vind ik het maken misschien wel leuker dan het gebruiken. Maar dat is wel vaker het geval…

Boekbinden

Van allerlei soorten papier, pakpapier, tijdschriften, notitiebladen, muziekboeken, folders, oude boeken etc. etc., heb ik bladen verzameld. Ongeveer van A4-formaat. Ik heb zo verschrikkelijk veel verzameld onderhand, dat er kan wel wat ruimte gemaakt worden. Van deze bladen heb ik katerns gemaakt, in totaal 8 stuks. Deze heb ik gebonden tot een boekwerkje van 64 pagina’s. Een hard kaft gemaakt met een kitscherig bandje erop. Het is een grappig boekje geworden. Wat ik ermee ga doen weet ik nog niet… misschien breng ik het wel (terug) naar de kringloop…. Het boekbinden is in ieder geval wederom een erg leuke bezigheid.

Weekboekje – zelf maken

Een beetje rommelend in mijn archieven vond ik nog een dummy van een vouwschema. Ooit gemaakt toen ik nog als drukwerkvoorbereidster werkte bij de drukkerij. Een dummy is een probeersel zonder tekst, en een vouwschema, ja, dat is iets ingewikkelder uit te leggen. Boeken worden niet per velletje gedrukt maar per katern. Dat wil zeggen, een veelvoud van 4 pagina’s op 1 vel papier. Om deze pagina’s goed te kunnen vouwen zodat de paginanummers gaan kloppen, daar heb je een vouwschema voor nodig.

Voorbeeld van een vouwschema:

Zoals je ziet staan de pagina’s doorelkaar en voor de helft ondersteboven.

1 zo’n vel papier (dubbelzijdig bedrukt dus) vormt 1 katern. Een boekwerk kan uit 1 of meerdere katerns bestaan die of gelijmd of gebonden worden.

Het leek mij leuk om weer eens een boekje te vouwen. Bestaande uit 1 katern, dubbelzijdig geprint. Totaal 16 kleine pagina’s van 7,3 bij 10,2 cm. Het klinkt ingewikkeld, maar ik heb de pagina’s zo gemaakt dat ze zo op een A4-tje kunnen worden afgedrukt. De 2 te gebruiken pagina’s kun je dowloaden vanaf mijn website. Om zelf te maken.

Als PDF-files
Downloaden: weekboekje01-blad1
Downloaden: weekboekje01-blad2

Als Doc-files (marges kloppen beter)
Downloaden: weekboekje01-blad1
Downloaden: weekboekje01-blad2

Dit is blad 1 en blad 2 ziet er bijna net zo uit, alleen met andere paginanummers.

Het lijkt erg ingewikkeld maar aldoende merk je dat het meevalt. Wat moet je doen om een boekje te maken:

1. download de beide PDF-files. Stop een a4-tje in de printer en zet een merkteken zachtjes met potlood op dit vel papier zodat je straks precies kunt zien hoe je het velletje moet draaien wanneer je de andere kant wilt printen. Ik zet meestal een kruisje linksboven. Druk dan het 1e blad af. Draai het papier op de juiste manier in de printer (bij mijn printer in de lengte over de kop, mijn kruisje komt dan linksonder aan de andere kant) en druk dan het 2e blad af. Gewoon proberen. Pagina 1 en 2 komen opelkaar als het goed is geprint.

2. Vouw het aan beide zijden geprinte a4-tje op de volgende manier:
– leg het a4-tje zo, met pagina 3 linksboven (staat dan op de kop). Het vouwen gaat om en om.
– vouw dan het blad in de breedte dubbel: pag. 2 komt dan op 3 te liggen, je hebt dan pag. 1 / 16 / 8 / 9 boven liggen
– vouw dan weer dubbel in de (nieuwe) breedte, pag. 4 komt op pag. 5
– vouw dan nog 1x dubbel in de breedte, pag. 8 komt dan op 9. Aan de buitenkant zitten dan 1 en 16.

3. Prik in de rugzijde 2 gaatjes met een naald, op 1cm en 2cm. Rijg hierdoor een dubbele draad en knoop deze vast met een platte knoop. Doe hetzelfde op 8,5cm en 9,5cm.

4. Snijdt de vouwen van de pagina’s af of snijdt deze open. Je boekje is klaar. Lukt het niet meteen, dan probeer je het gewoon nog een keer 🙂

Wanneer je meerdere van deze boekjes maakt dan kunnen ze later samen ingebonden worden tot 1 boekwerkje. Hoe? Dat komt later….

Dit is het begin van mijn 1e boekje.

Op mijn pagina “Zippies” vind je meer downloads.