Vervolg stempel maken met rubber.

In het vorige bericht staat hoe je een stempel kunt maken met vloeibaar rubber.

Natuurlijk ben ik enthousiast bezig gegaan met allerlei reliefvoorwerpen. Hieronder volgt een lijstje met suggesties. Niet elke stempel lukt perfect, maar zelfs de minder goed gelukte stempels zijn te gebruiken in mijn journal-maaksels. Gekochte stempels zijn uiteraard veel perfecter, maar ik vind op deze manier zelf stempels maken een redelijk goed en goedkoop alternatief. Zo gaandeweg ontdek ik wat wel en niet kan en wat de mogelijkheden zijn. Het makkelijks is wanneer een relief al erg plat is. Knopen lopen bijvoorbeeld rond en overal niet even hoog en diep. Wat het hoogst is, dat wordt je stempel. Klei kun je natuurlijk bewerken en bepaalde lijnen kun je dan ook dieper maken.

Zelf tekenen gaat het beste in fimo (of een vergelijkbaar merk) klei. Deze klei is gladde en fijner van structuur. “Zomaar” een lijntje trekken wil niet goed. Je stroopt de klei dan op. Het beste kun je de lijnen gaan stippelen en dan zachtjes glad trekken (of niet). Ook kun je stippelen met verschillende diktes, een emboss-pen, sateprikker, speld. Wel moeten de stippels en lijnen gelijkmatig diep. Na wat oefening lukt mij dat redelijk goed. Wanneer een stempel goed is gelukt maak ik nog een afgietsel voor op reserve. Desnoods nog een. Het is een kwestie van gieten en drogen dan.

De stempels plak ik vervolgens op een blokje hout. Je kunt ze ook op een acryl stempelblok kleven. Maar ik vind ze beter stempelen op een blokje hout geplakt. De stempels welke ik niet op een blokje hout heb geplakt bewaar ik in een bakje met daarin een beetje talkpoeder. Zo blijven ze niet aan elkaar plakken en kun je ze goed bewaren.

Suggesties van reliefvoorwerpen:

Knopen, figuurtjes op bestek, trommeltjes, fotolijstjes, sommige flessen hebben relief, beslag van (antieke) meubel, medailles, ornamenten, ornamenten op prijzen( bekers etc.), onderzetters, dasspelden, kant, haakwerk, sieraden, embossmateriaal, bladeren.

Ik heb voor een aantal mallen fimoklei gebruikt en voor een aantal gewone goedkope kinderklei. Beide lukken prima. Ik kwam er achter dat fimoklei qua kwaliteit wel achteruit gaat en omdat ik nogal aan het experimenteren ben geslagen werd me dat te prijzig. Vandaar dat ik ook kinderklei ben gaan proberen. Ook hiervan krijg je mooie afdrukken. Het nadeel van kinderklei is dat je de mal maar 1 keer kunt gebruiken omdat het verwijderen van de rubber niet gladjes verloopt. De klei kun je er gewoon uit halen en de restjes heb ik met een oude tandenborstel in een bakje water verwijderd. En een nieuwe mal is zo gemaakt. Zelf getekende stempels blijf ik om die reden met fimo doen.

Hier de resultaten:

 

Zelf in fimoklei getekend. Het elfje nagetekend vanaf een voorbeeld:

 

Van een plastic onderzetter en een stuk kant:

 

Van een koekjestrommel:

 

Van knopen, dasringen, prijsornamentje en een luxe paperclip:

Enkele iets groter afgebeeld:

Een mislukte, maar ik vind ‘m wel “iets hebben”:

En tot slot stempeltjes gemaakt van plastic mallen van een emboss-tang van de Action:

 

Ik oefen en experimenteer nog even verder…

Tags: , ,

One Response to “Vervolg stempel maken met rubber.”

  1. Linda Says:

    Oh wat heb je er veel gemaakt en wat zijn ze mooi…die embossing tang heb ik ook dus die ga ik ook zeker gebruiken als ik alles in huis heb..
    Oh als ik dit zie krijg ik echt de kreibels…Je hebt echt hele mooie stempels zo Hanny en ze zijn veel specialer dan winkel stempels en ze zijn, in mijn ogen, mooier…je hebt echt eer van je werk. Bedankt voor de goede uitleg 🙂



Alles doorelkaar?

 

Je kunt je registreren als je wilt.
 

Wil je ook een plaatje bij je reacties? En dan niet alleen op dit weblog maar ook op de meeste andere weblogs?
GRAVATAR 


Voor leden en beheer